TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł

Tarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na słodko i wytrwanie), w dodatku całkiem proste w przygotowaniu – pewnie stąd ta cała sława. Jeżeli nigdy nie jedliście, to najwyższy czas to zmienić. Tym razem proponujemy wersję na słodko-kwaśno, z rabarbarem i budyniem oraz chrupką, cynamonową kruszonką z płatków owsianych. UWAGA jeżeli macie ochotę na tartę, a nie chce Wam się robić ciasta, możecie użyć przepisu na ekspresowy spód, robiliśmy go przy okazji sernika Azjaty (przepis tu: http://nerdskitchen.wordpress.com/2013/07/10/ekspresowy-sernik-czyli-sernik-azjaty/). Nadzienie pozostaje bez zmian :)

1. CIASTO (5 min + 30 min na schłodzenie): wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy pokrojone zimne masło (ew. margarynę, ale wtedy smak ciasta jest gorszy, chociaż też zadziała), rozcieramy wszystko w palcach i dolewamy zimną wodę, tak aby uzyskać aksamitne ciasto. W miarę potrzeby można dodać nieco mąki/wody, mając na uwadze, że ciasto powinno być nieco lepkie. Kiedy jest już gotowe, formujemy z niego kulę, owijamy ją w folię spożywczą lub wkładamy zamkniętego pojemnika i schładzamy w lodówce ok. 30 min.

2. OBIERANIE RABARBARU (5 min): laski rabarbaru kroimy na pół, odcinamy końcówki (te rozgałęzione na zdjeciu) i obieramy ze skórki. Najłatwiej jest obrać go nożykiem lub paznokciami, łapiąc za końcówkę skórki i zdecydowanym ruchem pociągnąć do końca, wtedy skórka powinna sama odejść (łykowate pozostałości zdejmujemy tak samo lub zostawiamy, nie będą one nam przeszkadzać w jedzeniu).

3. KROJENIE RABARBARU (1 min): obrane laski rabarbaru kładziemy równolegle do siebie i jednym ruchem noża kroimy w kawałki wielkości 1 cm (jak na zdjęciu). Odkładamy na bok.

4. BUDYŃ (5 min): przyrządzamy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 1,5 szklanki (czyli o 0,5 szklanki mniej, gdyż standardowo budyń jest na 2 szklanki, czyli 0,5 litra mleka). Lekko schładzamy budyń.

5. KRUSZONKA (2 min): płatki owsiane, cukier i cynamon wsypujemy do miseczki, dodajemy pokrojone masło lub margarynę i ucieramy w palcach aż do uzyskania konsystencji kruszonki (wilgotny piasek).

6. PRZERWA: robimy sobie 15 min przerwy, ponieważ ciasto jeszcze się nie schłodziło.

7. PIEKARNIK: ustawiamy go na 180 stopni Celsjusza, opcja góra i dół.

8. FORMOWANIE CIASTA (3 min): wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie wałkujemy je na wielkość formy do tarty lub blaszki (w miarę potrzeby można lekko podsypać mąką, aby nie kleiło się do blatu). Kiedy mamy już odpowiednią wielkość delikatnie wypełniamy ciastem formę, nie zapominając o brzegach. Możemy podziurkować je w kliku miejscach widelcem.

9. BUDYŃ (1 min): nakładamy go na ciasto. Nie trzeba wcześniej podpiekać ciasta, ponieważ budyń spełnia funkcję izolacji pomiędzy ciastem a rabarbarem, który puści sok w miarę pieczenia, więc nie ma mowy o zakalcu.

10. RABARBAR + KRUSZONKA (3 min): równomiernie wypełniamy rabarbarem całą powierzchnię ciasta z budyniem. Całość obficie obsypujemy kruszonką.

11. PIECZENIE (35 min) : tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 min na środkową półkę. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy kruszonka nam się zarumieniła. Jeśli tak, wyciągamy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli nie, podpiekamy jeszcze chwilę, cały czas sprawdzając stan zarumienia kruszonki i boków ciasta.

12. PODANIE: sama lub z bitą śmietaną, ew. słodkim syropem.

OM NOM NOM

About these ads

Posted on Lipiec 22, 2013, in Cena: do 2,50 zł, Czas wykonania: 30 - 60 min, Deser and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 komentarzy.

  1. Problemy z komentarzami ?
    Napisałam, wysłałam…nie ma….
    Tarta rewelacyjna. Zniknęła w oka mgnieniu…….teraz robię z czereśniami, śliwkami , jabłkami….ciasto super !
    Mniam, mniam zajadam się…..
    Cedra.

    • Nie dostaliśmy komentarza do moderacji, więc pewnie wordpress strajkuje. Super, że ciasto smakuje – zwłaszcza, że w dziedzinie słodkości mamy jeszcze trochę do nadrobienia (zdecydowanie wolimy gotować, a nie piec :) )

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: